Paardencoaching is zinvol bij tal van vragen of problematieken. Door de typische aard van paarden kunnen ze vaak meer bereiken of in gang zetten dan bij een coaching waarbij alleen mensen betrokken zijn. In dit blogartikel staan we stil bij de bijzonderheden van coaching met paarden.

Bij paardencoaching heb je twee coaches: de mens en het paard. De menselijke coach staat aan de zijkant en stelt vragen om de coaching op gang te brengen en richting te geven. Maar het echte werk gebeurt tussen jou en het paard.

De interactie met het paard zorgt voor inzichten, antwoorden en oplossingen bij jou

De antwoorden en inzichten die tijdens en na een sessie paardencoaching naar boven komen zijn geen standaardoplossingen, maar antwoorden waarmee je aan de slag kunt, want ze komen van jou. Je krijgt precies de inzichten die je op dat moment nodig hebt. En die je dus echt verder zullen helpen. Of je nu twijfels hebt, of intens verdriet, of worstelt met iets of iemand. Je zal heel sterk aanvoelen en weten wat je te doen staat.

Hoe komt dat?

Een paard staat symbool voor kracht, energie en actie. Paarden zijn ook heel fijngevoelige dieren die heel scherp situaties en gevoelens opmerken. Hoewel mensen en paarden al duizenden jaren samenleven, is het ‘zesde zintuig’ van paarden lange tijd onderkend geweest. Vroeger beschouwde men een paard vooral als een werk-, last- en transportmiddel. Boeren zetten paarden in om hun velden te bewerken. Zo ontstonden mooie samenwerkingen en zelfs vriendschappen. Maar niet altijd. Soms werden ze misbruikt – niet met opzet, maar door onwetendheid. Omdat men niet besefte welke gevoelige wezens paarden zijn.

Paarden zijn sociale kuddedieren met sterk ontwikkelde zintuigen

Constant scannen paarden hun omgeving op gevaar of aanvallers. In de vrije natuur moesten ze altijd op hun hoede zijn voor andere dieren die hen zagen als prooi. Die aangeboren fijngevoeligheid maakt hen zo geschikt als coach. Paarden zijn gespitst op hun omgeving. De kleinste verandering nemen ze waar, denk aan spierspanningen of ademhaling van mensen. Ook emoties en gedragingen voelen ze feilloos aan. Ze nemen niet alleen waar maar reageren ook op veranderingen, gedragingen, gedachten en emoties. Paarden voelen aan hoe jij je voelt en spiegelen dat. Het mooie aan therapie met paarden is dat het paard meteen zijn gedrag aanpast als hij ook bij jou een ander gedrag, gedachte of emotie (h)erkent.

Paarden reageren puur, authentiek en echt

Ze oordelen of veroordelen niet. Ze kunnen niet faken of liegen. Het maakt paarden niet uit wie je bent. Het paard leeft in het hier en nu, en ziet de mens als een geheel van lichaam, ziel en verstand. En ze voelen aan als je niet oprecht bent. In onze maatschappij hebben we geleerd onze gevoelens en emoties te verbergen. We zeggen standaard dat het goed, zelfs heel goed met ons gaat. Paarden doorprikken dat. De manier waarop het paard interageert met jou geeft de coach informatie over hoe het met je gesteld is. Paarden geven eerlijke en oprechte feedback en nodigen uit om onszelf echt te zien.

Paarden zijn ook sociale dieren

In de natuur leven paarden in een kudde. Een kudde is een systeem waarbij de waakzaamheid groot is. De paarden verdelen de zorg en waakzaamheid onder elkaar zodat de overlevingskansen van alle paarden groter worden. In de kudde heerst een rangorde, er zijn regels en gedragscodes. Net zoals bij mensen.
Omdat paarden van nature in een kudde leven zijn ze sociaal en zoeken ze altijd verbinding. Ook tijdens een paardencoachingsessie. Het paard zoekt altijd een liefdevolle verbinding en dat maakt paardencoaching ook zo mooi en intens. Soms zijn woorden overbodig tijdens een sessie en slaan mensen spontaan de armen om het hoofd van het paard en gebeurt de healing vanzelf. Door hun sociale karakter zijn paarden ook bij uitstek geschikt voor een groepssessie, bijvoorbeeld als groepsactiviteit, teambuilding of voor leiders die hun team beter willen laten samenwerken.

Leave a Reply